Καταρρέουν ανταλλακτήρια στην Τουρκία
Mέσα σε μια βδομάδα κατέρρευσαν δύο ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων στην γειτονική χώρα με απώλειες για τους πελάτες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το πρώτο ανταλλακτήριο που σταμάτησε πριν λίγες μέρες ξαφνικά την λειτουργία του εγκλωβίζοντας τα ψηφιακά νομίσματα και τις καταθέσεις χιλιάδων πελατών του είναι Throdex με τον CEO να διαφεύγει στο εξωτερικό προφανώς για να αποφύγει την σύλληψη του. Όπως αναφέρει το bloomberg οι πελάτες της πλατφόρμας υπολογίζονται σε περίπου 30.000 με την αξία των καταθέσεων τους να ξεπερνάει 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα όπως δείχνουν τα στοιχεία της στο coingecko διαπραγματευόταν κυρίως altcoin με το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς να το είχε το Dogecoin και Ethereum με το Bitcoin να είχε μόνο το 10% του συνολικού όγκου συναλλαγών.
To δεύτερο ανταλλακτήριο που σταμάτησε ξαφνικά σήμερα την λειτουργία του είναι το Vebtcoin με καθημερινό όγκο συναλλαγών περίπου στα 60 εκατομμύρια δολάρια. To Bitcoin εδώ ήταν το βασικό ψηφιακό νόμισμα διαπραγμάτευσης. Όπως αναφέρει ξανά το bloomberg τρεις από τους διαχειριστές της πλατφόρμας έχουν ήδη συλληφθεί. Φυσικά οι πελάτες δεν έχουν καμία πρόσβαση στα χρήματα τους ενώ είναι απίθανο να μπορέσουν να διεκδικήσουν μελλοντικά και κάποια από αυτά.
Στην Τουρκία είχε δημιουργηθεί μια τεράστια αγορά ψηφιακών νομισμάτων με πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε καθημερινό όγκο συναλλαγών λόγο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα αλλά και την κατάρρευση του εθνικού της νομίσματος. Σε αυτό το πλαίσιο είχαν ιδρυθεί και λειτουργούσαν δεκάδες ανταλλακτήρια στα οποία όμως δεν υπήρχε κανένας έλεγχος και κανόνες λειτουργίας. Είναι σίγουρο ότι αρκετά από αυτά όπως και τα ανταλλακτήρια που κατέρρευσαν λειτουργούν με IOU και δεν έχουν σε αντίκρισμα ούτε τα ψηφιακά νομίσματα που διαπραγματεύονται ούτε το fiat money. Λόγο αυτής της κατάστασης η κατάρρευση της ισοτιμίας του Bitcoin που προήλθε κυρίως από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Biden για φορολόγηση με μεγάλο συντελεστή των χρηματιστηριακών επενδύσεων οδήγησε αρκετούς πελάτες των Τούρκικων ανταλλακτήριων σε μεγάλες ρευστοποίησης ψηφιακών νομισμάτων με αυτά να μην μπορούν να ανταποκριθούν.
Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί στο MTGox το μεγαλύτερο bitcoin ανταλλακτήριο το 2013 που ενώ είχα χάσει σε hack το μεγαλύτερο μέρος των ψηφιακών του νομισμάτων αυτό συνέχιζε να λειτουργεί πολλούς μήνες μετά. H μεγάλη πτώση της ισοτιμίας του Bitcoin στις αρχές του 2014 και οι επακόλουθες μεγάλες ρευστοποιήσεις από τους πελάτες του οδήγησαν την πλατφόρμα και τότε στην κατάρρευση της.