Bitcoin και Χρυσός: Όταν δύο κόσμοι συγκρούονται
Λίγος κόσμος σήμερα καταλαβαίνει ότι μόλις καταθέσεις τα χρήματα σου σε κάποιο τραπεζικό λογαριασμό, δεν είναι πλέον νόμιμη ιδιοκτησία σου. Οι καταθέσεις μπορεί να ασφαλιστούν αλλά δεν μπορεί να γίνει κάτι ώστε να εμποδιστεί η κυβέρνηση να κατάσχει χρήματα που βρίσκονται στον τραπεζικό λογαριασμό. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι το “σήκωμα” των καταθέσεων στην Κύπρο, όπου για να μην αθετήσει η κυβέρνηση τις συμφωνίες με τους πιστωτές της, πήρε χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών· αυθαίρετα.
Αυτό το φαινόμενο είναι παγκόσμιας κλίμακας. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α., μέσω του IRS(Internal Revenue Service), έχει πολλές φορές δημεύσει περιουσίες μικρότερες από 10.000$ που ανήκουν σε ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις που δεν παραβίασαν οποιοδήποτε νόμο. Αυτές οι πρακτικές είναι γνωστές ως αστικές κατασχέσεις και ενώ έχουν πολλάκις καταγγελθεί (όπως και στην Ελλάδα) δεν υπάρχει κάποιο δεδικασμένο που να δικαιώνει.
ενδεικτικός πίνακας κατασχέσεων των Η.Π.Α. για το 2010
Το μοναδικό αποτελεσματικό μέσο αποθήκευσης αξίας -πρόσοδο δηλαδή- για χιλιάδες χρόνια είναι ο χρυσός. Είναι πολύ πιο εύκολο να κρατήσεις ράβδους χρυσού μακριά από τα “σαγόνια” των κυβερνήσεων, ειδικά όταν είναι και εκτός του τραπεζικού συστήματος. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι η δυσκολία ασφαλούς αποθήκευσης, όπως και η μη αποτελεσματική μέθοδος συναλλαγής, κυρίως στα μικρά ποσά.
Από την άλλη, τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin είναι πολύ απλό (και αν θελήσεις δωρεάν) να αποθηκευτούν και επίσης πρωτόγνωρα βολικό για τις μικρές συναλλαγές. Το πρόβλημα, αν μπορείς να το δεις έτσι, είναι το νεαρό της τεχνολογίας και η μη ύπαρξη ιστορικών δεδομένων ως αποθηκευτικό μέσο αξίας. Στην πραγματικότητα, παρότι η αξία του χρυσού είχε βυθιστεί στην αγορά από το 2011, το πολύτιμο κίτρινο μέταλλο έχει ξεπεράσει εμφατικά το Bitcoin τους τελευταίους 16 μήνες. Μία ουγγιά χρυσού τώρα αγοράζει 4 Bitcoins. Την ίδια χρονική στιγμή πέρυσι, μία ουγγιά χρυσού άξιζε μόνο 2 Bitcoins.
Η μοναδική πραγματικά κοινή συνιστώσα των ψηφιακών κρυπτονομισμάτων και του χρυσού είναι ότι λειτουργούν ευρέως εκτός τραπεζικού συστήματος. Η έλλειψη εναλλακτικών είναι αυτή που οδηγεί το υπάρχων τραπεζικό σύστημα από την πρώτη στιγμή. Η Κίνα, η οποία ξεπέρασε την Ινδία ως ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού το 2013, είναι ένα καλό παράδειγμα αυτής της οικονομικής κατάπνιξης. Τα ποσοστά των καταθέσεων στην Κίνα είναι αρνητικά τα τελευταία 15 με 22 χρόνια, έτσι υπάρχει μικρό κόστος ευκαιρίας για να κατέχεις χρυσό. Δεν είναι δηλαδή περίεργο ότι οι πολίτες αυτής της τεράστιας χώρας δείχνουν έλξη στα ψηφιακά κρυπτονομίσματα. Μία τελευταία έρευνα από τη Goldman Sachs, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες επενδύσεων, δείχνει ότι το 80% των συναλλαγών με Bitcoin πραγματοποιούνται με το Κινεζικό Yuan (CNY), από το 50% στην αρχή της χρονιάς. Το Bitcoin προ πολλού έχει ιδωθεί ώς παραθυράκι στον έλεγχο κεφαλαίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στους πολίτες, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε και τον αποκλεισμό των τραπεζών της Κίνας από το 2013 να χειριστούν οποιαδήποτε συναλλαγή που σχετίζεται με τα Bitcoins.
το άρθρο είναι από το Forbes και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Ο χρυσός είναι το παλιότερο νόμισμα αλλά δεν υπάρχει απλότητα στις συναλλαγές με αυτό. Σε αντίθεση, με τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα παρότι στην αρχή αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, η τάση στον κόσμο δείχνει ότι αναμένεται να έχουν κομβική σημασία στο οικονομικό μέλλον. Ούτως η άλλως το κόστος ευκαιρίας στην επιβολή τόκων από το τραπεζικό σύστημα έχει ακουμπήσει το μηδέν σε όλο τον κόσμο και ο αποπληθωρισμός μέσω των συναλλαγών με τα κρυπτονομίσματα συνεχίζει την πορεία του. Είναι τελικά το Bitcoin ψηφιακός χρυσός; Ιδού η απορία!